Jdi na obsah Jdi na menu
 

pečená husa

16. 3. 2011

Husa pečená po staročesku

1 husa vážící přibližně 3,5 kg, 1 menší hlávka zelí, 3 jablka, 500 g brambor, 1 větší cibule, 30 ml octa, 2 ČL soli, 1 ČL kmínu

Jak na to:

Očištěnou husu důkladně omyjeme a osušíme. Na povrchu i uvnitř ji osolíme a necháme v chladu odležet. Potom ji okmínujeme a vložíme do pekáčku. Pokud je husa větší, můžeme ji naporcovat.

Husu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C. Během pečení kůži několikrát lehce propíchneme vidličkou, aby se vypeklo sádlo. Přeléváme ji výpekem a podle potřeby ještě podléváme vodou.

Hlávku zelí očistíme, opatrně zbavíme košťálu a ostrým nožem nakrájíme na nudličky. K téměř měkkému masu přidáme do pekáčku oloupanou a na kolečka pokrájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, zastříkneme octem a okmínujeme. Asi po 10 minutách pečení přidáme dvě nahrubo nastrouhaná jablka a také oloupané, na kostky rozkrájené brambory.

Poslední jablko nakrájíme na plátky a obložíme jím husu. Takto připravenou směs promícháme a pečeme společně s husou ještě 15-20 minut.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář